"Kvantni kralj"
33

Preminuo matematičar i milijarder James Simons, a njegov model trgovanja ostao je misteriozan

B. R.
James Simons (Foto: Ellen McDermott)
James Simons (Foto: Ellen McDermott)
Američki milijarder James Simons jučer je preminuo u 86. godini. Bio je investitor, matematičar koji je tokom hladnog rata dešifrovao sovjetske šifre i osnivač jednog od najprofitabilnijih hedž fondova na svijetu.

Informaciju o smrti je objavila njegova fondacija, ali nije objavila šta je tačno uzrok smrti. U svojoj 60-godišnjoj karijeri bio je predavač matematike, radio je u obavještajnoj službi i bio je investitor. Volio je da ga zovu Jim, a imao je nadimak "Kvantni kralj (Quant King)" zbog upotrebe računara u trgovini - to je bio pionirski poduhvat.

Američki poslovni list Forbes je njegovo bogatstvo procijenio na 31 milijardu dolara. Bio je istaknuti filantrop, donirajući milijarde dolara za naučni razvoj. Finansirao je američke političare iz Demokratske stranke.

Osnivač i direktor američke kompanije AQR Capital Management Clifford Asness je izjavio da je Simons bio izuzetak u konstataciji slavnog britanskog premijera Winstona Churchilla: "Veliki i dobar su rijetko isti čovjek".

Simons je kao matematičar znao raditi s veliki brojem podataka, što je iskoristio za razvoj računarskog modela za vođenje kupovine i prodaje. Tako je 1970-ih, kada je osnovao hedž fond Renaissance, postavio temelje kvantitativne trgovine koju su kasnije prihvatile ostale kompanije.

"Zapošljavamo fizičare, matematičare, astronome i računarske stručnjake koji obično ništa ne znaju o finansijama. Uopće nismo zapošljavali s Wall Streeta", kazao je na konferenciji u New Yorku 2007.

Na Wall Streetu je bio poštovan, ali i neko od koga se pomalo strahovalo. Penzionisao se 2010., u trenutku kada je bio izvršni direktor Renaissancea, a prije tri godine povukao se s pozicije predsjednika ovog fonda.

Kako je objavila agencija Reuters, Simons je bio tajanstven o tome kako je njegova kompanija zarađivala novac. Gregory Zuckerman ga je u svojoj knjizi "Čovjek koji je riješio tržište (The Man Who Solved the Market)" opisao kao osobom koja je tržište posmatrala kao na šifru koju treba dešifrovati. Naime, Simons je razvio obrazac trgovine koji je podrazumijevao visoke prihode uz nizak rizik. No, ovakav obrazac je ostao tajna za ostale trgovce.

Jednom prilikom je istakao ono što je nazvao svojom životnom pričom.

"Mnogo sam radio s matematikom. Zaradio sam mnogo novca i skoro sve sam dao. To je priča mog života", poručio je 2022. na uručivanju prestižne Abelove nagrade za matematiku.

Iza njega su ostali supruga, troje djece, petoro unučadi i praunuče, piše Reuters.