Historijski dan
110

Magazinović: Dodik i Vučić su imali priliku biti Willy Brandt, ali su kopija Šešelja i Miloševića

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas će u 16 sati po centralnoevropskom vremenu održati zasjedanje na kojem će se između ostalog razmatrati i usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Zastupnik u Predstavničkom domu BiH Saša Magazinović poručio je kako će ovo usvajanje rezolucije biti "međunarodno, glasno i eksplicitno NE revizionizmu, veliko NE veličanju ratnih zločinaca, jasno NE teroru preživjelih i porodica žrtava".

"To je istovremeno i glasno DA dostojanstvenoj i pametnoj borbi koju ti i brojni drugi ljudi vode godinama za njegovanje istine o genocidu u Srebrenici. To je DA nužnosti obrazovanja o genocidu jer samo ljudima sa znanjem se ne može podmetnuti iskonstruisani narativ o Srbima kao genocidnom narodu", naveo je Magazinović.

Samo obrazovanje će pomoći da barem neke nove generacije na Vučićevu i Dodikovu konstataciju da "Srbi nisu genocidan narod" znaju odgovoriti - pa niko ne kaže da jesmo, zašto manipulišete?, podcrtao je Magazinović.

"I Dodik i Vučić su imali priliku biti balkanski Willy Brandt, njemački kancelar koji je kleknuo pred spomenikom jevrejskim žrtvama iz drugog svjetskog rata, ali su nažalost izabrali biti kopija Šešelja i Miloševića. A jedna od važnih lekcija istorije je da ne možeš raditi iste stvari, a očekivati drugačiji rezultat…", zaključio je on.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutteres je naglasio da je za UN kristalno jasno da je u Srebrenici počinjen genocid, što su pravosnažnim presudama potvrdili najviši sudovi UN-a i to niko ne može osporiti.