Građani uznemireni
60

Srušen dio Inat ćuprije u Stocu: Da li je jedan od najstarijih mostova u BiH namjerno oštećen?

B. H.
Oštećenje na mostu
Oštećenje na mostu
Bočna strana nacionalnog spomenika "Inat ćuprije" u Stocu se srušila. Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac je uputio svim nivoima vlasti zahtjev za poduzimanje hitnih mjera sanacije.

Kako navode iz kluba Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac jučer su utvrdili da je u toku prethodne noći, ili u ranim jutarnjim satima čeoni zid nacionalnog spomenika Ćuprija (poznatog i kao Inat Ćuprija) u Stocu jelimidno srušen.

Rušenje čeonog zida značajno ugročava cijelu strukturu ovog nacionalnog spomenika i predstavlja opasnost za živote ljudi koji most koriste.

S obzirom na vezanost građana Stoca za njihovo kulturno naslijedje i s obzirom da je Ćuprija jedan od rijetkih spomenika koji je izdžao različite pritiske, poplave, zemljotrese i ratove, u Stocu vlada uznemirenost.

"Mi smo pokrenuli mehanizme formalnog i neformalnog utvrđivanja neposrednog povoda za rušenje, ali je neophodna uključenost zvaničnih tijela i službi u taj postupak, kako u FBiH koja je nadležna prema Annexu 8 okvirnog sporazuma za mir u BiH, tako i u Gradu Stocu", navodi se u dopisu Kluba Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac.

Inat ćuprija je jedan od najstarijih mostova u BiH
Inat ćuprija je jedan od najstarijih mostova u BiH

Ćuprija je proglašena nacionalnim spomenikom u okviru Odluke o Prirodno-graditeljskoj cjelini Korito Bregave sa mlinicama, stupama i mostovima, općina Stolac, Br. 02-6-993/0318. oktobra 2003. godine, koju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela na svojoj sjednici od 7.-11. oktobra 2003. godine.

U obrazloženju te odluke Ćuprija je opisana kao najstariji most u Stocu, s mogućnošću da je nastao u srednjevjekovnom razdoblju prije sredine 15. vijeka, što ga čini potencijalno najstarijim mostom u Bosni i Hercegovini. U odluci je naglašeno da je most izuzetno stabilna građevina, koja je uz manje popravke sačuvala intaktnost zahvaljujući graditeljskim rješenjima, a posebno relativno uskim i veoma izduženim stubovima mosta, čiji oštri završeci, prema uzvodnoj, i nepravilno otupljeni kontrafori, prema nizvodnoj strani, izvijaju ispod osnovne konture objekta jače nego u ma kom drugom primjeru u regiji.

Most nema vijenaca ni korkaluka, već sami čeoni zidovi nadvisuju stazu na mostu toliko da ujedno formiraju i ogradu. U odluci je zaključeno da "iako najstariji od svih stolačkih mostova, on je i danas najstabilniji i najčvršći most u ovom gradu."

Imajući u vidu navedenu stručno zasnovanu elaboraciju, postavlja se pitanje kako je bilo moguće da bude izazvano rušenje čeonog zida.

"Imajući u vidu da je ograda sastavni dio konstrukcije koju čine čeoni zidovi i da nije napravljena kao od nje odvijeni korkaluk, zabrinuti smo da rušenje koje se desilo noćas može značiti rizik od daljeg rušenja tog nacionalnog spomenika", navodi se u dopisu Kluba Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac.