U 93. godini
4

Preminuo hirurg koji je uradio prvu transplantaciju organa

Klix.ba
Joseph Murray
Joseph Murray
Dr. Joseph Murray, hirurg koji je uradio prvu transplantaciju organa, preminuo je u 93. godini. Ovaj dobitnik Nobelove nagrade je preminuo u istoj bolnici u Bostonu u kojoj je prije skoro šest desetljeća izvršio operaciju koja će promijeniti medicinu.

Murray je u decembru 1954. godine ušao u historiju kada je obavio transplantaciju bubrega između dva identična blizanca. On je tokom Drugog svjeskog rata liječio teško ranjene vojnike. Tada je tokom presađivanja kože na vojnicima shvatio da je najveći problem ove procedure odbacivanje stranog tkiva od imunog sistema, prenosi BBC.

Radeći u bolnici Peter Bent Brigham, on i njegove kolege su uspješno obavili nekoliko transplantacija bubrega između pasa. Korištenjem novih tehnika, on je izvadio zdrav bubreg iz 23-trogodišnjeg Ronalda Herricka i presadio ga u njegovog identičnog blizanca Richarda, čiji su bubrezi otkazivali. Nažalost, Richard je preminuo nakon samo osam godina.

Godine 1962., nakon otkrivanja lijekova koji su mogli suzbiti reakciju imunog sistema, Murray je uspješno izvršio i transplantaciju organa iz donora koji nije u krvnom srodstvu sa pacijentom. Zahvaljujući njegovom radu u Sjedinjenim Američkim Državama su izvršene stotine hiljada transplantacija, ali su i pokrenute mnoge etičke debate.

Murray je bio veoma religiozan čovjek. Prilikom jednog intervjua iz 2001. godine, on je rekao: "Moj rad je moja molitva. Svako jutro ja poklanjam svoj rad našem Stvoritelju".

Prošlog četvrtka Joseph Murray je doživo moždani udar, a preminuo je jučer.