Ključ u dijalogu
0

Premijerka Sjeverne Irske kazala da će Hamas postati partner za mir na Bliskom istoku

F. H.
Prva ministarka Sjeverne Irske Michelle O’Neill iz pokreta Sinn Fein rekla je novinaru Andrewu Marru da vjeruje da će se Hamas na kraju smatrati partnerom za mir na Bliskom istoku.

U intervjuu za radijsku emisiju, O'Neill je naglasila važnost komunikacije, uspoređujući je s mirovnim pregovorima unutar Sjeverne Irske, dodajući da se mora pogledati primjer Sjeverne Irske da bi znali koliko je dijalog važan.

Potpredsjednica Sinn Féina također je pozvala na prekid vatre u Gazi, upozorivši da je ratna zona “groblje za djecu, neka ne bude groblje za međunarodno pravo”.

Andrew Marr upitao je gospođu O’Neill: “Prije dosta vremena, IRA-a se smatrala terorističkom organizacijom s kojom britanska vlada i svi drugi nikada nisu mogli razgovarati. Pa ipak znamo što je iz toga slijedilo. Mislite li da će Hamas, iako ga mnogi ljudi diljem svijeta smatraju terorističkom organizacijom, na kraju biti partner za mir, mora biti partner za mir?"

"Da, mislim da se samo trebate osvrnuti na naš vlastiti primjer, da biste znali koliko je važan dijalog i to je jedini način da ikada okončate sukob. Da britanska vlada nije razgovarala s republikancima ili republikanci nisu razgovarali s britanskom vladom u prošlosti, u Irskoj, ne bismo bili u scenariju u kojem se danas nalazimo uživajući u mirnom i daleko ravnopravnijem društvu. Dakle, ono što trebamo vidjeti na Bliskom istoku, posebno, u vezi s Palestinom je da sada trebamo vidjeti prekid vatre. I trebamo međunarodna zajednica, da pjeva u zboru i harmoniji u smislu prekida vatre sada", kazao je O'Neill.

Novoimenovana prva ministarka nadalje ne misli da bilo ko može rastezati izraelsku poziciju odbrane jer je ovo bombardovanje dan za danom, pokolj palestinskog naroda

"Ovo mora prestati i trebamo da međunarodna zajednica bude jaka i čvrsta na sudu međunarodnog prava. To je mjesto gdje svi moraju biti. I stvarno se samo nadam da ćemo u nadolazećim danima i sedmicama moći doći do tačke u kojoj ćemo vidjeti prekid vatre u prvoj instanci, da ćemo imati dijalog, i da ćemo doći do konačnog položaja da palestinska država bude priznata i dvodržavno rješenje za koje se zalaže međunarodna zajednica", zaključila je O'Neill.