Svijet
12

Premijer Malezije: Imamo dokaz da je MH370 okončao tragično u Indijskom okeanu

Klix.ba
Premijer Malezije Najib Razak danas je potvrdio da je pronađeni dio krila na obali ostrva Reunion zapravo dio nestalog leta MH370.

"Danas, 513 dana nakon što je avion nestao, teška srca vam prenosim da je tim međunarodnih stručnjaka sa sigurnošću potvrdio da su pronađeni ostaci na Reunionu zaista ostaci aviona MH370. Sada napokon imamo dokaz za ono šta sam rekao još 31. marta 2014. godine – da je MH370 okončao tragično u južnom Indijskom okeanu", rekao je Razak.

Iz kompanije Malaysia Airlines saopćili su da je informacija o identifikaciji dijela aviona proslijeđena i porodicama putnika i članova posade nestale letjelice.

"Kompanija izražava najdublje saučešće porodicama i prijateljima putnika leta MH370 čiji je dio krila 29. jula pronađen na ostrvu Reunion. Dio aviona su identificirali francuska Agencija za sigurnost civilnog vazdušnog saobraćaja, malezijski tim stručnjaka i australski Biro za sigurnost saobraćaja", stoji u saopćenju Malaysia Airlinesa.

Predstavnici kompanije izrazili su uvjerenje d aje potvrda o pronalasku dijela aviona "velika prekretnica u rješavanju slučaja nestanka leta MH370".

"Nadamo se da ćemo pronaći još objekata koji će nam pomoći da riješimo tajnu nestalog aviona", kaže se u saopćenju.

Prve naznake govore o tome da je dio krila nošen strujama kružnom putanjom najvjerovatnije došao sa prostora kojega su međunarodnim timovi pretraživali prije nekoliko mjeseci.