Svijet
0

Preliminarni izvještaj nesreće aviona AirAsia sljedeće sedmice

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Preliminarni izvještaj nesreće putničkog aviona indonežanske kompanije AirAsia bit će objavljen 28. januara ove godine, saopćeno je iz indonežanske uprave za Nacionalni saobraćaj.

Predsjednik Sigurnosnog vijeća Nacionalnog saobraćaja Tatang Kurniadi kazao je da "preliminarni izvještaj neće sadržavati detaljne analize svih podataka“. On je kazao da se taj prvi izvještaj neće objavljivati javnosti, te da će se odnositi samo na one ljude koji su učestvovali u nesreći.

Jedan od inspektora koji su radili na analizi podataka iz crne kutije indonežanskog aviona Nurjahyo Utomo kazao je da prvi rezultati analize podataka crne kutije ne ukazuju na to da je izvršen teroristički napad. 

"Nismo uočili nikakve tragove napada vatrenim oružjem. Zbog toga smo isključili mogućnost terorističkog napada", kazao je on.

Iz Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) saopćeno je da izvještaj o nesreći treba biti gotov u periodu do 30 dana od dana nesreće. Ističe se da ICAO izvještaj o nesreći aviona AirAsia očekuje slijedeće sedmice, jer je do nesreće došlo prije tri sedmice. 

 Iz Javanskog mora, gdje je došlo do nesreće, do sada je izvučeno 53 beživotna tijela putnika. Ostaci aviona su pronađeni prošle sedmice, a potraga još uvijek. Pronađen je rep aviona i on se planira izvući uz pomoć 19 balona. Akcija će se nastaviti u ovisnosti od vremenskih prilika. Avion tipa Airbus A320 kompanije AirAsia 28. decembra je letio iz Indonezije za Singapur kada je doživio nesreću iznad Javanskog mora.