Održana u Saboru
85

Predstavnici Srba iz Hrvatske prisustvovali komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U Saboru Hrvatske danas je održana komemoracija povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Komemoraciji su prisustvovali i članovi kluba Samostalne demokratske srpske stranke, predvođeni Miloradom Pupovcem.

Incijativu za održavanje komemorativnog skupa Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, dala je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Sabor bošnjačkih asocijacija Republike Hrvatske i Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske, a pokrovitelj je bio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Na komemoraciji su prisustvovali saborski zastupnici, predstavnici državnog vrha, sudske vlasti, vjerskih zajednica i zagrebačke gradske uprave.

"Srebrenica nam pruža snažnu povijesnu lekciju, a to je da su mržnja i ekstremizam siguran put u tragediju, da se miroljubivo i napredno društvo može graditi jedino na vrijednostima suživota tolerancije i prihvaćanja različitosti", rekla je na komemoraciji zastupnica albanske, bošnjačke, slovenske, crnogorske i makedonske manjine Emina Lekaj Prljaskaj.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je i da je ratni zločinac uvijek ratni zločinac, bez obzira iz kojeg je naroda.

"Jedan presuđeni ratni zločinac, kako sam kaže, ne žali za svime što je napravio i tvrdi da bi to sve opet ponovio, svaku sekundu. Ovo su strašno okrutne stvari i ne smijemo to prešutjeti", kazao je Malenica, jasno aludirajući na izjave osuđenog ratnog zločinca Darija Kodrića.

Hrvatski sabor je 2009. godine proglasio 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, a istu odluku iste godine donio je i Evropski parlament te se od tada komemorativni skup održava u Hrvatskom saboru pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora.