Svijet
7

Predsjednik Turkmenistana pobijedio u automobilskoj utrci

SRNA
Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov pobijedio je u automobilskoj trci u glavnom gradu Ašgabatu, nakon što se neočekivano prijavio na takmičenje koje je došao da posmatra.

Predsjednik se dovezao na trku u zelenom Bugatti Veyronu koji, u zavisnosti od opreme i motora, košta od 1,5 do 2,5 miliona dolara. Po dolasku na trku on je zatražio da učestvuje, potom prešao u automobil turske proizvodnje Volkicar - i pobijedio.

Dopisnici javljaju da je ova predstava smišljena da pojača predsjednikov imidž kao čovjeka od akcije, prenio je BBC. Pobjednički automobil bit će predat nacionalnom muzeju sporta.

Berdimuhamedov, bivši ministar zdravlja, došao je na vlast poslije smrti prethodnog predsjednika Sapamurata Nijazova 2006. godine u 66. godini.

On je izabran za predsjednika 2007. godine sa 89 posto osvojenih glasova, a na vlast se vratio u februaru ove godine, kada je na izborima osvojio čak 97 posto glasova.

Predsjednik je na današnju trku došaou skupocjenom Bugattiju, dok je na dan izbora došao na glasačko mjesto u ruskoj Ladi.

Berdimuhamedov želi da pretvori Turkmenistan, koji je postao nezavisan 1991. godine, u sportsku silu. Ova zemlja od 5,5 miliona stanovnika još nije osvojila olimpijsku medalju.