Svijet
0

Pravo i politika ispriječili se između Sadama i vješala

FENA
Izricanje smrtne kazne bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu nije kraj pravnog postupka i političke prepreke mogle bi ga još neko vrijeme poštedjeti vješala, piše Reuters.

Američki dužnosnici bliski iračkom sudu koji je osudio Sadama Huseina na smrt također smatraju kako je još "prerano" govoriti o tome kada će se tačno dogoditi Sadamov susret s krvnikom.

Sadamovi branitelji, kao i tužitelji, imaju rok od 30 dana za žalbu apelacionom sudu, no kada tačno počinje teći to razdoblje sudski dužnosnici nisu sigurni. Jedni tvrde da je počelo u ponedjeljak, dan nakon izricanja presude, dok drugi smatraju da će početi teći tek nakon što petorica sudaca ove sedmice izdaju pismeno obrazloženje presude.

Deveteročlano sudsko vijeće prizivnog suda tada mora razmotriti hiljade stranica dokaznog materijala, što bi po nekim očekivanjima moglo potrajati do sredine januara. Irački žalbeni suci obično ne pozivaju svjedoke niti organiziraju saslušanja.

Uplesti bi se mogla i politika, unatoč proklamiranoj neovisnosti suda.

Šiitska iračka vlada smijenila je naprimjer glavnog suca u drugom Sadamovom suđenju, onom zbog genocida nad Kurdima, a i drugi su se suci tužili da se osjećaju pod pritiskom. Šiitski premijer Nuri al-Maliki kazao je da bi Sadam trebao biti uskoro pogubljen.

Američki dužnosnici, uključujući Bushova glasnogovornika, bili su prisiljeni opovrgnuti da su umiješani s obzirom da je presuda Sadamu Huseinu izrečena samo dva dana prije američkih kongresnih izbora.

Izvor blizak sudu, koji tvrdi da američki advokati iza scene imaju velik utjecaj na sud, smatra da bi se odluka apelacionog suda mogla poklopiti s krajem suđenja za genocid kako bi i Kurdi dobili priliku da se saslušaju njihove optužbe.

U obzir bi trebalo uzeti i mogući val nasilja nakon Sadamova pogubljenja. Neki tako smatraju da bi njegovo pomilovanje moglo biti važan adut u pregovorima sa sunitskim pobunjenicima, no tada bi nezadovoljni bili šiiti i Kurdi.

Ako apelacioni sud potvrdi presudu i kaznu, ona mora biti izvršena u roku od 30 dana.

Presudu također moraju potpisati irački predsjednik Jalal Talabani i dvojica njegovih potpredsjednika, Tariq al-Hashimi i Adil Abdul-Mahdi. No, kako doznaje Associated Press, oni su pred više od šest mjeseci već dogovorili da neće blokirati smrtnu kaznu za Sadama, ako je potvrdi apelacioni sud.

U svakom slučaju, američki dužnosnici ističu da će Sadam, kojeg čuvaju američki vojnici u bagdadskoj zračnoj luci, biti predan Iračanima radi izvršenja kazne, no još se ne zna kada.

Smrtna kazna u Iraku ponovno je uvedena prije godinu dana i od tada je pogubljeno na desetke Iračana.