Pravo na umiranje
34

Pravna bitka vezana za francuskog tetraplegičara će biti okončana ove sedmice

Klix.ba
Vincent Lambert (Foto: AFP)
Vincent Lambert (Foto: AFP)
Sudbina Francuza Vincenta Lamberta (42), čiji je slučaj u centru debate o "pravu na umiranje" koja traje deset godina, napokon je odlučena. Njegovo liječenje će biti prekinuto ove sedmice.

Lambert je u vegetativnom stanju otkako je doživio nesreću vozeći motocikl 2008. godine. Njegova porodica ima potpuno oprečne stavove, supruga želi da se prestane održavati u životu, dok njegov otac želi da Vincent nastavi živjeti iako je u beznadežnom stanju. Slučaj je završio na Evropskom sudu za ljudska prava koji je podržao odluku suda u Francuskoj da se Vincentu dopusti ukidanje održavanja u životu. Ljekarski tim se povukao i ne namjerava se brinuti o Vincentu jer su sve žalbe na odluku suda odbijene.

Eutanazija u Francuskoj nije legalna, ali je ljekarima dozvoljeno da smrtno bolesne pacijente stave u duboko sedativno stanje.

Oko 150 ljudi se okupilo ispred bolnice pružajući podršku Vincentovim roditeljima, a pismo je adresirano na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

"Vincent Lambert će umrijeti bez vode ako ništa ne uradite. Jedino vi možete intervenisati. U 2019. godini u Francuskoj ne smije niko umrijeti od gladi i žeđi", navodi se u pismu advokata članova porodice koji se protive prestanku liječenja. Vincentovi roditelji su najavili nove žalbe.