Svijet
0

Poziv na demonstracije pred kineskim ambasadama u 12 gradova svijeta

FENA
Organizacije za ljudska prava pozvale su u srijedu na demonstracije pred kineskim ambasadama u dvanaest gradova svijeta, u znak protesta protiv kućnog pritvora opozicionarke Aung San Suu Kyi, koji je naredila vojna hunta.

Demonstracije su predviđene pred kineskim ambasadama u Londonu, Parizu, Berlinu, Dablinu, Beču, Sidneju, Washingtonu, Torontu, New Yorku, Brasiliji, Bangkoku i Cape Townu. Učesnici su pozvani da nose maske s likom mijanmarske opozicionarke.

Apel, koji je uputila koalicija organizacija za ljudska prava, kao što su Amnesty International i Burma Campaign, ima za cilj da izvrši pritisak na Kinu, vjernog saveznika mijanmarske hunte, da podrži sankcije protiv vojnog režima.

Kampanja ima za cilj da "označi 12 godina pritvora Aung San Suu Kyi", navode organizatori.

"Unatoč događajima, koji su se desili posljednjih sedmica, izgleda da nismo ni blizu da dobijemo oslobađanje Aung San Suu Kyi i nijednog od stotine drugih političkih zatvorenika", rekla je Zoya Phan, direktorica kampanje Burma Campaign u Velikoj Britaniji, a navodi se u saopćenju koje prenosi AFP.

Krajem septembra mijanamrske snage sigurnosti su oštro ugušile velike mirne demonstracije, kada je ubijeno 13 osoba a na stotine drugih je uhapšeno.