SAD
0

Pozdravljen uspješan referendum u Sudanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Države u ponedjeljak su pozdravile miran završetak referenduma o samoodređenju Južnog Sudana, ističući kako je on važno dostignuće za sudanski narod i povijesni korak prema punoj provedbi Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma (CPA) iz 2005.

"SAD odaje priznanje milionima ljudi Južnog Sudana koji su sudjelovali u tom povijesnom procesu, te pozdravlja čelnike sjevera i juga zemlje zbog stvaranja uvjeta koji su omogućili biračim da glasaju slobodno i bez straha, zastrašivanja ili prisile", navodi se u saopćenju State Departmenta.

Također se ističe doprinos za uspjeh referenduma institucija Južnog Sudana i više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, te pozdravljaju pozitivne ocjene međunarodnih posmatračkih misija Afričke unije, Arapske lige, Evropske unije i Carterova centra.

Dok se čekaju službeni rezultati referenduma, SAD potvrđuje "opredjeljenje da ostane čvrst partner za obje strane dok nastavljaju raditi na punoj provedbi CPA i da daljnjem razvoju svojih odnosa".

State Department ističe da dvije strane imaju priliku da stvore trajni mir između Sjevera i Juga, te izgraditi pozitivne odnose s međunarodnom zajednicom.

"Nadamo se da će iskoristiti ovaj trenutak, a SAD podupire njihova nastojanja da osiguraju mirnu i prosperitetnu budućnost za sve Sudance", ističe se u saopćenju.

Referendumska komisija Južnog Sudana izvijestilo je u subotu da je na jednosedmičnom referendumu sudjelovalo više od 80 posto upisanih birača, te da bi prvi rezultati mogli objavljeni idućih dana, a konačni se očekuju u prvoj polovini februara.

Pobjeda pristaša nezavisnosti više nije upitna ni među stanovništvom, ni među analitičarima i posmatračima, a očekuje se da će podrška toj opciji biti veća od 90 posto.

Bude li nezavisnost izglasana, nova 193. država svijeta trebala bi biti utemeljena već u julu, kada po mirovnom sporazumu, s kojim je završio građanski rat na jugu, ističe prijelazno šestogodišnje razdoblje.

U građanskom ratu, koji je trajao dulje od dva desetljeća poginulo je dva miliona ljudi, a četiri miliona je izbjeglo iz svojih domova. Rat je vođen između Arapa, muslimana na sjeveru zemlje koji drže središnju vlast, i Afrikanaca na jugu koji su većinom kršćani i animisti.