Sud u Parizu
21

Potvrđena presuda Nicolasu Sarkozyju, narednih godinu dana nosit će nanogicu

S. Š.
Nicolas Sarkozy (Foto: EPA-EFE)
Nicolas Sarkozy (Foto: EPA-EFE)
Drugostepeni sud u Parizu potvrdio je u srijedu osuđujuću presudu bivšem francuskom predsjedniku Nicolas Sarkozy za nezakonito finansiranje kampanje za reizbor 2012. godine.

Sarkozy je u septembru 2021. godine osuđen na godinu dana kućnog zatvora. Sud je tada saopćio da će Sarkozyju biti dozvoljeno da kaznu služi kod kuće, tako što će nositi narukvicu za elektronsko praćenje.

Apelacioni sud u Parizu osudio je Sarkozy julčer, 14. februara na godinu dana zatvora, od čega šest mjeseci uslovno.

Advokat bivšeg predsjednika rekao je da će se žaliti Kasacionom sudu, najvišem sudu Francuske.

"Sarkozy je potpuno nevin", rekao je poslije izricanja presude njegov advokat.

Sarkozy je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine. Inače, optužen je da je potrošio skoro dvostruko veći iznos od zakonom dozvoljenih 22,5 miliona eura za izbore, koje je izgubio od socijaliste Francoisa Hollandea.

On je u više navrata pred sudom negirao da je prekršio zakon.

Osim toga, u odvojenom slučaju 2021. godine, Sarkozy je proglašen krivim za korupciju i trgovinu uticajem. Apelacioni sud je prošle godine potvrdio osuđujuću presudu, osuđujući ga na godinu zatvora i dvije godine uslovno.

Sarkozy se potom žalio Kasacionom sudu koji je suspendovao tu kaznu.

To je bio prvi put u savremenoj francuskoj historiji da je bivši predsjednik osuđen i osuđen na zatvorsku kaznu za radnje tokom svog mandata.

Sarkozyjev prethodnik na mjestu predsjednika Jacques Chirac proglašen je krivim 2011. godine za zloupotrebu javnih sredstava dok je bio gradonačelnik Pariza i osuđen je na dvije godine uslovne kazne.