Svijet
6

Potraga za malezijskim avionom: Tražimo na najnepristupačnijem dijelu planete

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U vodama Indijskog okeana, jugozapadno od australijskog grada Pertha, nastavljena je međunarodna potraga za nestalim avionom kompanije Malaysia Airlines.

Pet vojnih i civilnih letjelica uključeno je u traženje krhotina aviona sa 239 ljudi na letu MH370, koji je nestao 8. marta. Međutim, još uvijek nema nikakvih rezultata.

Premijer Australije Tony Abbott, čija je zemlja na satelitskim snimcima uočila dva predmeta za koja se sumnja da su dijelovi aviona, kazao je: "Ovo je jedna od najnepristupačnijih tačaka na planeti, ali ako tamo išta postoji, mi ćemo to i naći. Dugujemo to porodicama putnika".

Ipak, dosad nema potvrda da su pronađene krhotine zaista predmeti iz ove letjelice.

Vremenske neprilike u četvrtak su umnogome otežale potragu. Izazovi s kojima se ekipe na terenu suočavaju su ogromni. Okean je nepredvidiv i voda se može toliko uzburkati da je na njenoj površini teško vidjeti bilo kakve plutajuće objekte.

Satelitski snimci odveli su istražioce do dva koridora - sjeverno i južno od posljednje poznate lokacije aviona, suprotno od smjera kojim je trebalo da putuje. Malezijski zvaničnici vjeruju da je avion namjerno skrenut s rute, ali nema informacija koje bi ukazale ko je i zašto to mogao učiniti.