Jeziv napad
0

Porastao broj stradalih u Burkini Faso: Militanti ubili 132 osobe, među njima ima i djece

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najmanje 132 civila ubijena su u dosad najgorem napadu militanata u selu Solhan koje se nalazi na sjeveru Burkine Faso.

Naoružani napadači su tokom noći okupirali selo ubivši njihove stanovnike i zapalivši domove i trgovine. Vlasti su proglasile 72-satni period nacionalne žalosti, nazivajući napadače teroristima iako nijedna grupa dosad nije preuzela odgovornost za napad.

Pored stradalih povrijeđeno je još 40 osoba, a Ujedinjene nacije (UN) su navele da je generalni sekretar ogorčen napadom među čijim žrtvama je bilo sedmero djece.

Uprkos prisustvu hiljada mirovnih snaga UN-a, napadi džihadista povezanih s Al-Qaedom i Islamiskom državom u zapadnoafričkoj regiji Sahel naglo su porasli od početka godine, posebno u Burkini Faso, Maliju i Nigeru. Među stradalima su uvijek uglavnom civili.

Nasilje u Burkini Faso raselilo je više od 1,14 miliona ljudi u nešto više od dvije godine, dok je ova siromašna zemlja primila oko 20.000 izbjeglica iz susjednog Malija. Od januara je ubijeno više od 500 osoba u regiji Sahel.

"Džihadisti se naseljavaju i postaju nadmoćniji u ovom području pa zbog toga stradaju civili, a selo se uništava. To je obrazac kojeg smo svugdje vidjeli ove godine", kazao je Corinne Dufki, direktor Human Rights Watcha za područje Zapadne Afrike.

U martu su napadači u koordiniranim akcijama na jugozapadu Nigera ubili 137 osoba.

Predsjednik Nigera je u izjavi prošle sedmice rekao da su teroristi koji lutaju Sahelom sada naoružani oružjem kojem nikada nijedna nedržavna grupa nije imala pristup, piše CNN.