Svijet
0

Popović: Za Crnu Goru je važno da podrži Srbiju

FENA
Predsjednik Narodne stranke (NS) Crne Gore Predrag Popović izjavio je u utorak navečer da je za Crnu Goru veoma važno da jasno i nedvosmisleno saopći da podržava Srbiju u njenim naporima da sačuva Kosovo.

Popović je naglasio da je "veoma važno i da se Crna Gora pridruži naporima drugih zemalja, prije svega Rusije, koje se snažno zalažu za poštovanje Povelje UN-a i posebno načela koja se tiču teritorijalnog integriteta i cjelovitosti država članica svjetske organizacije".

"Mislim da je to važno, prije svega, zbog obraza Crne Gore, zbog obraza ljudi koji u njoj žive, zbog bratskih odnosa sa Srbijom, bez obzira na to što danas više nismo u zajedničkoj državi", kazao je Popović u izjavi Tanjugu.

"Važno je i zbog budućnih pokoljenja da iskažemo svoju solidarnost sa našom braćom (u Srbiji) i time opravdamo ulogu, koju je Crna Gora uvijek u historiji imala kada su u pitanju njeni odnosi prema drugim srpskim državama", naveo je on.

"Posebno je važno istaći da je Kosovo i Metohija, kao kolijevka cijelog srpskog naroda, pa dakle i Crne Gore kao stare srpske države, neodvojivi dio i našeg sjećanja, našeg trajanja i naše budućnosti", istakao je Popović.

Prema njegovim riječima, usvajanje Rezolucije bilo bi veliki uspjeh, a ukoliko bi skupština drugačije postupila "bio bi to samo nastavak blamaže koja je počela s dočekom Agima Čekua u Podgorici prije nekoliko mjeseci, a nastavljena nedavnom izjavom generalnog sekretara crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova Vladimira Radulovića u Zagrebu da Crna Gora podržava Ahtisaarijev plan kao dobru polaznu osnovu za rješenje kosovskog problema."

"Za nas je Ahtisaarijev plan apsolutno neprihvatljiv i mi ga odbacujemo i podržavamo napore Srbije i Rusije za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i time želimo da doprinesemo pravednom rješenju problema", naglasio je Popović.

"To rješenje direktno se tiče i budućnosti same Crne Gore, njene političke stabilnosti i ukupnih odnosa sa Srbijom do kojih nam je najviše stalo iz razloga koje nije posebno potrebno obrazlagati", rekao je Popović.

Crnogorski parlament je prije nekoliko mjeseci većinom glasova odbio da raspravlja o sličnoj rezoluciji koja se odnosila na zaštitu integriteta demokratskih država shodno Povelji UN-a i bila direktno povezana s problemom Kosova, odnosno teritorijalnu cjelovitost Srbije, pa je lider NS izrazio sumnju da bi slično mogla proći i ova nova rezolucija.