Vanredno stanje i evakuacije
0

Poplave u srednjoj Evropi i dalje uzimaju danak

FENA
Poljska (Foto: AP)
Poljska (Foto: AP)
Poplave u zemljama srednje Evrope nastavljaju uzimati danak, a zabilježene su i prve ljudske žrtve.

Najmanje 18 ljudi je poginulo zbog poplava u Poljskoj, u Češkoj su tri osobe stradale, a u Slovačkoj je voda odnijela s mosta dva muškarca od kojih se jedan i dalje vodi kao nestao, javile su agencije.

Vanredno stanje zbog poplava je proglašeno na jugoistoku Češke, gdje je i prošlog mjeseca poplavni val izazvao velike štete i aktivirao klizišta koja su sada dodatno uzdrmana.

Istovremeno je na snazi treći, najviši stupanj opasnosti od poplava duž pritoka Vltave, na jugu zemlje. Ta je oblast zadnji put stradala u poplavama 2002. kada je Vltava nanijela velike štete samom Pragu, javio je Radio Slobodna Evropa.

U Mađarskoj je u četvrtak ujutro prekinuto više željezničkih i autobusnih linija na sjeveru zemlje gdje ima više sela odsječenih od svijeta. U tom dijelu je proglašeno vanredno stanje zbog poplava.

I u četvrtak se nastavlja evakuacija stanovništva kod mjesta Pasto, na sjeveru zemlje, jer poplava prijeti da će probiti obližnju branu. Kako je javila mađarska agencija MTI, u posljednja 24 sata evakuirano je više od dvije tisuće ljudi.

Najugroženiji su dijelovi uz sliv rijeke Hernad, a meteorolozi i za naredne dane najavljuju padavine, pa se strahuje da će vodostaj i dalje rasti.

Više od 5.000 ljudi, među kojima oko 500 vojnika, uključeno je u odbranu od poplava u Mađarskoj, uz nasipe u dužini više od 2.000 kilometara.