Norveški list Aftenposten
0

Ponovo objavljeni crteži poslanika Muhammeda

Sarajevo-x.com
Norveški list Aftenposten ponovo je danas objavio sporne karikature poslanika Muhammeda koje su objavljene u danskim novima Jyllandsposten prije više od četiri godine.

Urednica Afternpostena Hilde Haugsgjerd smatra da je važno ponovo objaviti karikature i da prema njenom mišljenju, u libaralnom i tolerantnom norveškom društvu takve karikature nisu gnusne.

Povod za objavu karikatura koje su izazvale žestoke reakcije širom svijeta, kao i našoj zemlji, bio je napad na danskog umjetnika Kurta Westergaarda prošle sedmice u njegovom domu i od tada živi na tajnoj lokaciji, piše The Norway post.

Njega je napao Somalijac kojeg je policija zaustavila, ranivši ga u ruku i nogu nakon što je bacio sjekiru na jednog policajca.

Za toga 28-godišnjaka se zna da ima bliske veze sa somalijskom terorističkom skupinom Al-Šahab, koja je pak povezana s Al-Kaidom u istočnoj Africi, saopćila je danska obavještajna služba PET.

Čovjek, koji je imao urednu radnu dozvolu boravka u Danskoj, također je osumnjičen za povezanost s nekim terorističkim napadima u istočnoj Africi.