Zastupnik iz AfD-a
21

Pomoćnik člana njemačkog Parlamenta radio kao špijun za Rusiju, pokušao zaustavit isporuku tenkova

F. H.
Foto: The Insider
Foto: The Insider
Istraživanje The Insidera i The Spiegela otkrilo je da Vladimir Sergienko, ruski politički strateg ukrajinskog porijekla koji radi kao pomoćnik zastupnika Bundestaga iz stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Eugeana Schmidta, regrutovan od Pete službe FSB-a i ima bliske veze s jednim od njenih zaposlenika.

Sergienkovi kontakti s određenom osobom u Moskvi objavljeni su u publikacijama još u ljeto 2023. godine. Novinari su do sada dobili prepisku pomoćnika njemačkog zastupnika na društvenim mrežama i utvrdili kontakt podatke te osobe.

On je pukovnik FSB-a Ilya Vechtomov. Vechtomov radi za Devetu upravu Pete službe ruskog FSB-a (Federalne službe sigurnosti), koja je odgovorna za Ukrajinu. Također ima pasoš na ime Ilya Vekshin, koju je koristio za putovanje u Tursku i Bjelorusiju kako bi se sastao s regrutovanim ukrajinskim državljanima.

Prema prepisci, Sergienko je svoje postupke prijavio moskovskom voditelju, dogovorio sljedeće korake i od njega dobio sredstva. Između ostalog, Sergienko je osigurao da parlamentarna grupa AfD-a podnese tužbu njemačkom Saveznom ustavnom sudu za obustavu isporuke tenkova Ukrajini.

Sergienko je sarađivao s mnogim drugim parlamentarcima, uključujući Ulricha Oehmea, političara AfD-a i honorarnog predsjednika Udruge za zaštitu govornika ruskog jezika u Njemačkoj, koji je doveden u Soči 6. juna 2023., navodi The Insider.

Putovanje nije bilo objavljeno. Nekoliko mjeseci prije toga, Oehme je pod strogim Sergienkovim nadzorom napisao pismo papi, tražeći od njega da obrati pozornost na "progon kršćana u Ukrajini". Sergienko i njegov voditelj iz Moskve dogovorili su ruski nacrt ovog pisma prije nego što su ga poslali 12. aprila 2023., a ono je objavljeno 14. aprila.

Nadalje, Sergienko je organizovao govor profesora Haralda Weyela, člana Bundestaga, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) i Saveznog predsjedništva AfD-a, na sjednici PACE-a, u kojem je izjavio da Kijevske vlasti otvoreno su progonile vjernike Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije). Mediji naklonjeni Kremlju odmah su proširili izjavu.

Isti rukovatelj koji je koordinirao te tekstove također je Sergienku dao novac. Na primjer, Sergienko mu je napisao o tome koliko bi koštalo podnošenje tužbe sudu: "Vjerovatno 25.000 € mjesečno (otprilike dva do tri mjeseca za razmatranje, isto toliko vremena za pravnu podršku, tj. zabranu opskrbe ). Račun će izdati prestižna advokatska kompanija koja uključuje nekoliko specijalizovanih advokata. Dodatni kustoski troškovi za rukovanje i zastupanje (oko 10.000 €). Puna imena uključenih kolega bit će navedena. "

Sergienko je u izjavi za Der Spiegel odbacio sve optužbe, nazvavši ih neutemeljenima i lažnima. Tvrdi da ne poznaje Vechtomova i da su sve njegove veze s Rusijom izmišljene.

Prema novinama, njemačke vlasti sada pokušavaju Sergienku oduzeti njemačko državljanstvo koje je dobio u novembru 2022. Također mu je privremeno zabranjen ulazak u Bundestag i ne može se slobodno kretati po zgradi parlamenta.

Sergienko je prvi put došao u pozornost medija u augustu 2023. godine, kada je otkriveno da je razgovarao o prekidu njemačke vojne pomoći Ukrajini s nepoznatim voditeljem u Moskvim, prenosi Ukrainska Pravda.