Ukoliko NATO želi
62

Poljski predsjednik Andrzej Duda kazao da je njegova država spremna primiti nuklearno oružje

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poljska je spremna primiti nuklearno oružje ako NATO odluči rasporediti oružje pred Rusijom koja pojačava svoje naoružanje u Bjelorusiji i Kalinjingradu, rekao je predsjednik zemlje Andrzej Duda u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Poljska, članica NATO-a i čvrsti zagovornik Ukrajine, dijeli granicu i s ruskom eksklavom Kalinjingrad i s Bjelorusijom, saveznicom Moskve.

Kalinjingrad je bio odsječen od Moskve kada je Litvanija postala nezavisna tokom raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

"Ako naši saveznici odluče rasporediti nuklearno oružje na našem teritoriju kao dio nuklearne podjele, kako bi ojačali istočno krilo NATO-a, spremni smo to učiniti", rekao je Duda u intervjuu koji je objavio dnevnik Fakt.

Duda se obratio poljskim medijima nakon posjeta New Yorku, gdje je održao sastanke u UN-u i razgovarao o ratu u Ukrajini s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. U martu je posjetio Washington DC, gdje se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Rasprave o nuklearnoj saradnji između Poljske i SAD-a traju "već neko vrijeme", rekao je.

“Već sam nekoliko puta govorio o tome. Moram priznati da sam na pitanje o tome izjavio našu spremnost. Rusija sve više militarizira Kalinjingrad. Odnedavno premješta svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju", rekao je Duda.

U junu 2023. Vladimir Putin potvrdio je da je Rusija poslala taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, koja graniči s Ukrajinom i Poljskom.