Ne odustaje od ideje
35

Macron pojasnio pod koja dva uslova je moguće poslati francusku armiju u Ukrajinu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao da postoje dva uslova pod kojima NATO članice, uključujući i Francusku, moraju razmotriti upućivanje trupa u Ukrajinu.

"Ako bi se Rusi probili kroz prve crte fronta ili ako bi postojao ukrajinski zahtjev - što danas nije slučaj - mi bismo legitimno morali sebi postaviti ovo pitanje", rekao je Macron za The Economist u intervjuu objavljenom u četvrtak, pozivajući se na mogućnost slanja kopnenih trupa.

Pristaše Ukrajine, iako isporučuju milijarde dolara vojne pomoći Kijevu, odbijaju ideju slanja trupa, potez koji bi NATO mogao izravnije uvući u sukob s Rusijom.

Macron je krajem februara prvi put ogovorio o potencijalu za NATO trupe u Ukrajini, rekavši da iako "nema konsenzusa" o borbenom osoblju, "ništa ne treba isključiti" kada je riječ o podršci Ukrajini.

"Nije nezamislivo rasporediti NATO trupe u Ukrajinu", dodao je poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski.

Macronovi komentari uznemirili su druge čelnike NATO-a, a nekoliko ih je brzo umanjilo potencijal NATO-ovih trupa na prvim linijama. Ubrzo nakon Macronovih primjedbi, reagovao je i njemački kancelar Olaf Scholz.

"Neće biti kopnenih trupa, niti vojnika na ukrajinskom tlu koje bi tamo poslale evropske zemlje ili članice NATO-a", rekao je Scholz.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je na početku rata, koji traje više od dvije godine, da američke "snage nisu i neće biti angažirane u sukobu s Rusijom u Ukrajini". U martu 2024. predsjednik je rekao da Kijev "ne traži američke vojnike".

"Zapravo, nema američkih vojnika u ratu u Ukrajini i odlučan sam da tako i ostane", rekao je tokom govora o stanju nacije.

Odgovarajući na Macronove komentare, Kremlj je upozorio da bi direktan sukob između Rusije i NATO-a bio neizbježan ako bi se trupe saveza borile uz Ukrajinu u toj zemlji.

"Sama činjenica da se razgovara o mogućnosti slanja određenih kontingenata u Ukrajinu iz zemalja NATO-a vrlo je važan novi element", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov medijima u februaru.

Francuski čelnik rekao je da "apsolutno" ostaje pri svojoj prethodnoj izjavi, dodavši: "Ne isključujem ništa, jer se suočavamo s nekim tko ništa ne isključuje".

Francuska je "rasporedila nekoliko hiljada vojnika" u afričku regiju Sahel u borbi protiv terorizma na zahtjev suverenih država, rekao je Macron.

"Mislim da isključiti to a priori ne znači naučiti lekcije iz protekle dvije godine", nastavio je, govoreći o početku ruske invazije punog opsega u februaru 2022. godine.