Svijet
0

Poljska želi da NATO razmotri svoje odnose s Rusijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poljski ministar odbrane Bogdan Klich ocijenio je u petak da bi NATO trebao razmotriti svoje odnose s Rusijom i uspostaviti svoju strategiju odbrane s obzirom na krizu u Gruziji.

"Moramo razmotriti naše odnose s Rusijom i ponovo ih definirati", rekao je ministar za dnevni list Dziennik, dok se u Londonu održava neformalni sastanak ministara odbrane 26 zemalja Saveza.

"Pripremana procjena prijetnji glavnih štabova NATO-a mora biti aktualizirana tako da vodi računa o posljedicama rusko-gruzijskoga sukoba", ocijenio je ministar.

"Glavni cilj Saveza, odbrana zemalja članica, ne smije biti razbijen", naglasio je Klich.

On je također naglasio da zajedničko planiranje odbrane NATO-a mora voditi računa o potrebama zemalja centralne Evrope, posebno Poljske.

Prema Klichu, NATO bi također trebao da se obaveže na diplomatsko rješenje sukoba zamrznutih u bivšem SSSR-u.

"Smatramo da se NATO treba diplomatski angažirati na rješavanju ostalih konfliktnih situacija zamrznutih na teritoriji bivšeg SSSR-a", rekao je ministar.

Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je u četvrtak, prije otvaranja sastanka u Londonu, da se rješenje gruzijske krize ne može riješiti jednostavnim "kažnjavanjem" Rusije.

Američki sekretar odbrane Robert Gates ga je podržao te pozvao na "opreznost" prema Moskvi.

Dvodnevni sastanak u Londonu, koji je počeo u četvrtak navečer, posvećen je uglavnom vojnim posljedicama novog sukoba s Rusijom, nakon rusko-gruzijskog konflkta u augustu.