Nezadovoljni statusom
11

Poljoprivrednici u Rumuniji planirali neviđenu blokadu Bukurešta: Na ulice htjeli poslati 15.000 vozila

V. K.
Ulice u centru Bukurešta koje su trebale biti blokirane
Ulice u centru Bukurešta koje su trebale biti blokirane
Poljoprivrednici u Rumuniji planirali su velike proteste ispred zgrade vlade te su najavili kako će na ulice izvesti 15.000 vozila među kojima bi bili kamioni, traktori, dizalice i kombiji.

Ipak, rumunska vlada, ali i Gradsko vijeće Bukurešta odbili su zahtjev jer su naveli kako bi ovakav protest i potpuno blokiranje površine Trga pobjede u glavnom gradu Rumunije ugrozilo sigurnost.

"Dovođenje i parkiranje teških vozila na trgu ugrozilo bi zdravlje i život građana koji prolaze kroz to područje te bi dovelo do narušavanja javnog reda i mira", naveli su u odgovoru.

Gradonačelnik Bukurešta Nikušor Dan soapćio je kako je zahtjev za proteste poljoprivrednika odbijen uz obrazloženje da nije razuman.

"Odbili smo zahtjev jer nije razuman. Oni su izričito tražili potpunu okupaciju Trga pobjede i susjednih ulica od petka do ponedjeljka za 15.000 traktora i drugih vozila", poručio je.

Inače, poljoprivrednici u Rumuniji uputili su niz zahtjeva prema vladi, a među kojima su i oni o podršci od 250 eura po hektaru obrađenog zemljišta, smanjenje poreza za 50 posto, ukidanje akciza na dizel, ponovno pokretanje proizvodnje đubriva za domaće tržište te carine na uvoz iz Ukrajine.

"Naš protest će se nastaviti u nedogled dok vlast ne shvati da su nesposobni da upravljaju državom. Protestovat ćemo jer je to naš jedini način da ukažemo na nevolje", poručili su poljoprivrednici.