Protesti u Ottawi
80

Policija se sukobila s demonstrantima u glavnom gradu Kanade

N. C.
Foto: EPA-EFE
Policija se sukobila s demonstrantima u glavnom gradu Kanade, Ottawi, dok su pokušavali da okončaju tronedjeljni protest protiv vakcinacije, u kojem je uhapšeno 100 ljudi.

Operacija je počela rano u petak, nakon što se vlada pozvala na zakon o vanrednim situacijama kako bi suzbila protest. Neki demonstranti koji su pružali otpor su uhapšeni.

Policija je također optužila demonstrante da koriste djecu kao štit. Grupa demonstranata ostala je u gradu prkoseći policiji. Snimci sa lica mjesta pokazuju stotine policajaca kako napreduju prema centru protestne zone.

Neki od preostalih demonstranata formirali su red ispred oficira koji su se približavali, spajajući ruke i pjevajući državnu himnu.

"Sloboda nikada nije bila slobodna. Pa šta ako nam stave lisice i strpaju nas u zatvor?", rekao je demonstrant Kevin Homaund.

"Policija je u sklopu akcije odvukla i 21 vozilo. Tokom operacije nijedan demonstrant nije povrijeđen, a uhapšeni se suočavaju s raznim optužbama", rekao je privremeni šef policije Otave Steve Bell.

Nije želio reći koliko je demonstranata ostalo na mjestu demonstracija niti koliko se očekuje da će policijska operacija trajati.

"Radit ćemo dan i noć dok se ovo ne završi", rekao je on.