Ruski igrač
122

Pokrenuta procedura za izbacivanje Gerharda Schrödera iz njemačkog SPD-a

S. Š. U.
Gerhard Schröder (Foto: EPA-EFE)
Gerhard Schröder (Foto: EPA-EFE)
Čelnici njemačkih socijaldemokrata žele da se bivši kancelar Gerhard Schröder izbaci iz stranke zbog njegovog odbijanja da osudi ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovo pokretanje invazije na Ukrajinu.

"Gerhard Schröder se već dugi niz godina ponaša samo kao biznismen i trebali bismo ga prestati doživljavati kao starijeg državnika i bivšeg kancelara", rekla je Saskia Esken, jedna od dvoje lidera Socijaldemokrata (SPD), stranke aktuelnog kancelara Olafa Scholza.

Esken je u intervjuu na njemačkom radiju u ponedjeljak rekla da je za to da Schröder napusti stranku, dodajući da je već u toku nekoliko prijedloga za omogućavanje njegovog odlaska.

“Ovi postupci se vode po statutu SPD-a, ali s pravom postoje visoke prepreke za isključenje iz stranke”, rekla je Esken.

Schröder, koji je bio njemački kancelar od 1998. do 2005.godine, pod pritiskom je da podnese ostavku na sve unosne pozicije koje ima u ruskim energetskim kompanijama i da javno osudi Putina, ali do sada nije uradio ni jedno ni drugo.

Široko rasprostranjeni bijes zbog Schröderove pozicije ponovo se rasplamsao tokom vikenda kada je The New York Times objavio intervju s bivšim kancelarom u kojem je sarkastično rekao "mea culpa", te odbacio ideju da Putin stoji iza nedavnog masakra u Buči, blizu Kijeva.

[TWITTER]1518563436837363714[/TWITTER]

"Iskreno, u ovoj fazi historije sada postoji samo jedna strana koju treba zauzeti, stranu Ukrajinaca, i tragično je da je Gerhard Schröder stao na drugu stranu", rekao je u nedjelju Lars Klingbeil, drugi lider SPD-a.