Blizak sa Putinom
40

Bivši njemački kancelar Schroder: Ukrajina je tražila da posredujem sa Rusijom, Amerikanci prekinuli

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gerhard Schröder, bivši njemački kancelar, poznat po svom prijateljstvu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ustvrdio je da su SAD navodno prekinule mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije na početku opsežne invazije te da ga je Kijev pozvao da posreduje .

Schröder je ove tvrdnje iznio u dugom intervju za ljevičarski Berliner Zeitung

"Od Ukrajine sam 2022. godine dobio zahtjev da posredujem između Rusije i Ukrajine. Pitanje je bilo hoću li moći prenijeti poruku Putinu", rekao je bivši njemački kancelar.

Bivša kancelar spomenuo je i pet točaka navodnog "mirovnog plana" o kojem se tada raspravljalo: ukrajinsko odbijanje članstva u NATO-u, "dva službena jezika" u Ukrajini, "autonomiju" Donbasa, "sigurnosna garancije" za Ukrajinu , te pregovori o statusu Krima.

"Jedini ljudi koji bi mogli riješiti rat oko Ukrajine su Amerikanci. Tokom mirovnih pregovora u martu 2022. u Istanbulu s Rustemom Umierovim (aktuelni ukrajinski ministar obrane), Ukrajinci nisu pristali na mir jer im to nije bilo dopušteno. Morali su prvo uskladiti sve o čemu su razgovarali s Amerikancima”, rekao je Schröder.

Bivši kancelar tada je ustvrdio da je razgovarao s Umierovim i lice u lice s Putinom, ne precizirajući kada, gdje i u kojoj ulozi.