Nakon slučaja u Alabami
75

Pogubljenje dušikom bi moglo postati metod smrtne kazne u brojnim dijelovima SAD-a

L. S.
Foto: NBC News Screenshot
Foto: NBC News Screenshot
Nakon slučaja u kojem je Kenneth Smith, prvi osuđenik u Americi pogubljen dušikom, metod pogubljenja dušikom mogao bi dobiti popularnost i među ostalim američkim državama.
Time bi se promijenio način na koji se smrtna kazna izvršava u Sjedinjenim Američkim Državama, slično kao što je smrtonosna injekcija učinila prije više od 40 godina, prema mišljenju stručnjaka za smrtnu kaznu.

Državni tužilac Alabame Steve Marshall izjavio je u petak da je pogubljenje Kennetha Eugenea Smitha, 58-godišnjaka osuđenog za ubistvo iz 1988. godine, proteklo kako je planirano i da je njegov ured spreman pomoći drugim državama ako žele započeti proizvodnju dušika za pogubljenje.

"Alabama je to učinila, a sada možete i vi", rekao je Marshall na konferenciji za novinare.

Oklahoma i Mississippi već imaju zakone koji dozvoljavaju upotrebu azotnog gasa za pogubljenja, a neke druge države poput Nebraske uvele su mjere ove godine te ga dodaju kao opciju.

Nakon što mu je stavljena maska ​​za lice koja ga je tjerala da udiše čisti dušik i lišila ga kisika, Smith se tresao i grčio na nosiljci najmanje dva minuta tokom pogubljenja u četvrtak uvečer u zatvoru u Alabami prije nego što je prestao disati i proglašen mrtvim.

Komesar za popravne kazne u Alabami John Q. Hamm opisao je Smithovo drhtanje kao nevoljne pokrete i rekao da ništa nije bilo neobično tokom postupka.

"To je sve bilo očekivano i bilo je u nuspojavama koje smo vidjeli ili istraživali na azotnoj hipoksiji", rekao je Hamm.

Duga historija metoda pogubljenja u SAD-u

Sjedinjene Američke Države imaju dugu historiju razvoja metoda pogubljenja koje su brzo postale široko prihvaćene, počevši od strujnog udara ranih 1900-ih kako bi se zamijenila vješanja, nakon čega slijedi plinska komora i konačno smrtonosna injekcija, koju je razvio doktor iz Oklahome 1970-ih.

Prelazak na gas azota mogao bi biti sljedeći način za postizanje popularnosti, rekao je Austin Sarat, profesor prava na koledžu Amherst koji je opširno pisao o neuspješnim pogubljenjima i smrtnoj kazni.

"Zašto smo u toj potrazi? Zato što želimo da imamo smrtnu kaznu, ali želimo da možemo reći da smrtna kazna nije okrutna", rekao je Sarat.

Većina država, njih 29, ili je ukinula smrtnu kaznu ili pauzirala pogubljenja, a bilo je samo 24 pogubljenja u pet američkih država 2023. godine, prema Informativnom centru za smrtnu kaznu sa sjedištem u Washingtonu, DC.

"Više država je ukinulo smrtnu kaznu od 2007. godine nego u bilo kom drugom uporedivom 17-godišnjem periodu u američkoj historiji. Ovo nacionalno razmatranje nije vođeno samo moralnim nedoumicama, već je vođeno osjećajem da je to pokvaren sistem", mišljenja je Sarat.