Bjelorusija
0

Pogubljen jedan od "bombaša iz metroa" u Minsku

FENA
Vladislav Kovaljov
Vladislav Kovaljov
Bjeloruske vlasti obavijestile su rodbinu jednog od dvojice osuđenih bombaša iz metroa u Minsku, Vladislava Kovaljova, da je pogubljen strijeljanjem, saopćila je u subotu grupa za ljudska prava Vjasna.

"Vrhovni sud poslao je pismo u kome navodi da je presuda izvršena", prenosi grupa riječi Kovaljevljeve sestre.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u srijedu je odbio dati pomilovanje za dvojicu bombaša, Kovaljova i Dmitrija Konovalova, koji su osuđeni na smrt zbog bombaškog napada na metro u Minsku prošle godine u kojem je ubijeno 15 osoba.

Kovaljov je osuđen kao saučesnik dok je Konovalov proglašen krivim da je unio eksploziv u centralnu stanicu metroa u Minsku i da je izazvao eksploziju na frekventnoj stanici.

To predstavlja najteži napad u postsovjetskoj historiji Bjelorusije a autoritativni predsjednik odmah je za njega okrivio strane i domaće neprijatelje.

Kovaljevljeva majka vodila je neumornu kampanju kako bi spasila život svom sinu, čak i putujući u Strasbourg da poruči Parlamentarnoj sdkupštini Vijeća da su dvojica mladića optužena bez dokaza.

Brza istraga i nedostatak motiva za napad dvojice 25-godišnjaka izazvao je optužbe da tragedija predstavlja urotu službe sigurnosti kako bi se opravdala kampanja progona Lukšenkovih političkih neprijatelja.

Bjelorusija, koja je u rastućoj izolaciji Zapada, posljednja je zemlja u Evropi koja još provodi smtnu kaznu, iako je ta praksa obavijena velom tajne i ne postoje zvanične statistike o broju pogubljenih osuđenika.