Svijet
0

Pogubljen čovjek osuđen za ubistvo Kopta 2010. godine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Egipatske vlasti saopćile su u ponedjeljak da je vješanjem pogubljen čovjek osuđen za ubistvo šest koptskih kršćana početkom 2010. godine, izvijestila je državna agencija Mena.

Ovo rijetko saopćenje (datumi pogubljenja nikada se ne objavljuju u Egiptu) dolazi dan nakon smrtonosnih sukoba u kojima su ubijene 24 osobe, većinom Kopti, na margini demonstracija ove zajednice u Kairu.

Mohammed Ahmed Mohammed Husein, poznat kao Hamam Kamuni, obješen je u ponedjeljak nakon što je priznao da je kriv za ubistvo vjernika na koje je pucao kada su izlazili s koptske novogodišnje mise u januaru 2010. godine u gradu Naga Hamadi u Gornjem Egiptu.

Ovo pogubljenje dolazi u trenutku kada je koptska zajednica, koja predstavlja šest do 10 posto Egipćana, u šoku zbog krvavih sukoba na marginama demonstracija održanih u nedjelju u Kairu, u znak protesta zbog požara u crkvi u regiji Asuana (na jugu zemlje).

Patrijarh pravoslavne koptske crkve Šenuda III optužio je "nepoznate“ koji su se "ubacili“ kako bi izazvali sukobe sa snagama reda.