SAD
0

'Podržavamo ulazak Ukrajine i Gruzije u MAP program'

FENA
Američki State Department u petak je ponovio svoju podršku ulasku Ukrajine i Gruzije u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), pripremni program za pristupanje Savezu.

Na traženje da komentira izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel, danu u četvrtak u Rusiji, u kojoj je navodno odbacila mogućnost ponude Ukrajini i Gruziji da uđu u MAP, glasnogovornik State Departmenta kazao je kako ne želi komentirati izjavu Merkel, ali je naglasio da SAD jasno podržava približavanje Ukrajine i Gruzije NATO savezu.

"Naša politika je vrlo jasna, mi podržavamo ulazak Ukrajine i Gruzije u MAP", rekao je glasnogovornik Robert Wood, prenijela je Hina.

Podsjetio je da su u završnoj deklaraciji sa summita NATO-a u Bukureštu, iz aprila ove godine, navodi da će dvije zemlje postati članice NATO-a u budućnosti.

Na pitanje želi li SAD da se o ulasku Ukrajine i Gruzije u program MAP odluči na ministarskom sastanku NATO-a u decmbru, Wood je samo kazao kako će se o tom pitanju raspravljati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a.