Svijet
0

Podgorica: Dogovor oko usvajanja novog crnogorskog ustava

FENA
Novi crnogorski ustav biti će usvojen u parlamentu dvotrećinskom većinom, dogovorili su u utorak kasno navečer predstavnici vladajuće koalicije i dijela oporbe, a prenose u srijedu lokalni mediji.

Dvotrećinska većina osigurana je potporom Pokreta za promjene (PzP), Albanske alternative (AA) i Bošnjačke stranke (BS). Oporbene stranke iz srpskog bloka su odustale od nastavka razgovora, nezadovoljne rješenjima u najvišem državnom pravnom aktu koje je ponudila vladajuća koalicija.

Najviše spora između vladajuće koalicije i oporbe bilo je oko pitanja dvojnog državljanstva, službenog jezika i crkve.

Potpredsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović kazao je da je dogovoreno je da preambula ustava odražava građanski karakter Crne Gore, ali će biti pobrojani i narodi u Crnoj Gori.

On je kazao da je pitanje državljanstva riješeno na način što će svi državljani Crne Gore, koji su 3. lipnja 2006. godine imali crnogorsko državljanstvo, moći zadržati ga neovisno o tome jesu li su u međuvremenu stekli neko drugo.

"Oni koji su u međuvremenu stekli neko drugo državljanstvo zadržat će to pravo do potpisivanja bilateralnog sporazuma sa zemljom o čijem se državljanstvu radi, odnosno najduže godinu od usvajanja ustava", naveo je Marović.

On je rekao da će službeni jezik biti crnogorski, a da će u službenoj upotrebi biti i srpski, bosanski, albanski i hrvatski.

Marović je kazao da je, kada je u pitanju ustavnog definiranja položaja crkvi, zadržana formulacija da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u ostvarivanju svojih prava i odvojene od države.

"To je jedna formulacija bez spominjanja bilo koga posebno ili bilo koje vjeroispovijesti", istakao je Marović.

On je ocijenio da su pregovori o ustavu pokazali da u Crnoj Gori, i u vlasti i u opoziciji, postoji dovoljno zrelosti da se shvati da je Crna Gora iznad svih i da zaslužuje demokratski i građanski ustav.

Po njegovim riječima, dogovoreno je i da se prijevremeni parlamentarni izbori održe do kraja 2009. godine.

Vladajuća koalicija, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Ðukanovića i Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića, dogovorila se s dijelom oporbe da se rasprava o najvišem pravnom aktu vodi na sjednici parlamenta 15. listopada.