Čeka ga smrtna kazna?
0

Počinje suđenje vojniku koji je dao dokumente WikiLeaksu

SRNA
Bradley Manning
Bradley Manning
Američki vojnik Bradley Manning, koji je osumnjičen da je odao povjerljive državne dokumente internet-stranici WikiLeaks, pojavit će se danas prvi put pred vojnim sudom.

Na današnjem ročištu bit će utvrđeno da li će se Manning suočiti sa sudskim procesom i to će biti prva prilika da njegov odbrambeni tim iznese svoj stav.

Manning je uhapšen u Iraku, maja 2010. godine i od tada se nalazi u vojnom pritvoru.

Sudski proces bit će obavljen uz jake mjere obezbjeđenja u vojnoj bazi u Marylandu.

 Meningov advokat  David Coomb rekao je da se očekuje  da će saslušanje trajati oko pet dana, nakon čega će obje strane uputiti preporuke vojnom sudiji koji donosi odluku o početku suđenja.

 Manning je optužen i za "pomaganje neprijatelju", za šta može biti osuđen na smrt. 

U izvještajima se navodi da će tužilaštvo tražiti samo zatvorsku kaznu. 
Portparol State Departmenta  PJ Crowley  podnio je ostavku nakon što je javno kritikovao uslove u pritvoru u kojem je Manning, dok su to učinili i pojedini britanski političari. 

Manning je prebačen u zatvor sa maksimalnim obezbjeđenjem  u julu 2010. godine, gdje je držan u izolaciji i navodno bez odjeće preko noći, da bi se spriječilo da izvrši samoubistvo.

Međutim, u aprilu 2011. godine Manning je premješten u zatvor sa slabijim obezbjeđenjem, gdje su, prema izjavama njegovih advokata, uslovi mnogo bolji.