Svijet
2

Počeli predsjednički izbori u Afganistanu

Tanjug
Foto: EPA
Foto: EPA
U Afganistanu su jutros počeli treći predsjednički izbori od svrgavanja talibanske vlasti 2001, na kojima će biti izabran nasljednik Hamida Karzaija, uz talibanske prijetnje napadima.

Birališta su otvorena u sedam sati po lokalnom vremenu.

Islamisti su rekli da su izbori strana zavjera i apelovali su na svoje borce da napadaju birališta, birače i snage bezbijednosti koje obezbjeđuju biračka mjesta, prenosi AFP.

Dvanaest miliona glasača će na oko 6.000 glasačkih mjesta birati lidera između 11 kandidata.

Analitičari procjenjuju da najveće šanse imaju lider opozicije Abdulah Abdulah, koji je jedini ozbiljan kandidat čiju izbornu bazu ne čini etnička grupa Paštuna, tvrdolinijaš i bivši mudžahedin Abdul Rasul Sajaf i Karzaijev dugogodišnji saradnik Zalmaj Rasul koji je - kao i Abdulah Abdulah - ranije bio šef diplomatije.

Nasljednik aktuelnog predsjednika Hamida Karzaija, koji po Ustavu nema pravo da se ponovo kandiduje, jer je već ispunio dva mandata, imat će težak zadatak da se izbori sa pobunjenicima širom zemlje i ostvari bezbjedno okruženje.

Kako primjećuju zapadni mediji, taj posao otežat će činjenica da NATO planira povlačenje svoje vojske iz te zemlje do kraja godina. Pošto je Karzai odbio da potpiše ugovor sa Amerikancima, kojim je nuđeno da u Afganistanu ostane dio američkih snaga, sva odgovornost za bezbjednost u zemlji bit će u rukama budućeg predsjednika.

Karzai, nekadašnji ljubimac Zapada - koji to više nije zbog sve češćih kritika za korupciju - šef je države od pada talibana.

Izborni proces u Afganistanu će, iako je prvi krug izbora u aprilu, sigurno trajati do polovine ljeta.

Ne očekuje se da ijedan kandidat dobije podršku više od 50 posto birača u prvom krugu, a drugi krug bit će održan kad se izbroje svi glasovi: sredinom maja kada stignu glasački listići i iz najudaljenijih dijelova zemlje i kada budu obrađene sve eventualne žalbe.

Potom još najmanje šest nedjelja za prebrojavanje i žalbe u drugom krugu. Tako da, iako Karzai zvanično završava mandat u maju, analitičari ocjenjuju da će Afganistan dobiti novog lidera tek u julu ili augustu, najranije.

Talibani su proglasili i ove izbore "traćenjem vremena" i saopštili da "vjernici neće učestvovati". Prošle godine, talibani su likvidirali jednog izbornog zvaničnika i na sav glas se time hvalili na Twitteru.