Filipini
0

Pobunjenici se pripremaju za rat

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na stotine muslimanskih gerilaca podvrgnulo se borbenoj obuci i traži novo oružje u južnim Filipinima kako bi ojačali svoje vojne kapacitete u slučaju da planirani mirovni pregovori s vladom propadnu, navodi se u vojnom izvještaju objavljenom u srijedu.

Novi predsjednik Benigno Aquino III i Oslobodilački islamski front Moro, koji broji 11.000 osoba, izrazili su spremnost da nastave mirovne pregovore uz malezijsko posredovanje već početkom septembra nakon muslimanskog mjeseca posta Ramazana.

Pregovori su propali u 2008., izazivajući masovne sukobe, a nastavili su se u posljednjim mjesecima mandata Aquinove prethodnice bez postizanja ikakvog značajnog sporazuma.

Aquino, koji je naslijedio Gloriju Macapagal Arroyo 30. juna, izjavio je da će napori da uvede mir u u svoju siromašnu južnoazijsku zemlju biti besplodni ako se nastavi s nasilnim pobunama. On je počeo osnivati pregovaračke timove kako bi nastavili mirovne pregovore s pobunjenicima iz pokreta Moro i komunističkim gerilcima.

Dok se novi razgovori naziru, vojska je nadzirala najmanje devet odvojenih borbenih obuka stotina muslimanskih boraca i regruta u njihovim uporištima u južnoj regiji Mindanao u prvoj polovini godine, sudeći po vojnom izvještaju. Associated Press došao je do kopije izvještaja.

Muslimanski gerilci izvodili su borbenu obuku i "nabavili su logistiku kako bi osigurali borbenu spremnost ukoliko mirovni razgovori ne budu imali perspektivu", navodi se u izvještaju i dodaje da pobunjenici planiraju intenzivirati otmice i iznuđivanja kako bi došli do sredstava.

Oko 230 pobunjenika je na obuci u vojnim taktikama na tri dana u martu u skrivenom logoru nazvanom Palestina u blizini mjesta Butig u pokrajini Lanao del Sur. Nekoliko gerilaca pridružilo se mjesec dana dugoj obuci u prikupljanju obavještajnih podataka u istom logoru dok je 247 regularnih boraca obučavano u "uslovima žestokog ratovanja u džungli" u najjužnijoj pokrajini Tawi Tawi, navodi se u izvještaju.