Svijet
0

Pobunjenici iz Gaze ispalili nekoliko raketa prema Izraelu

FENA
Pobunjenici iz pojasa Gaze ispalili su na desetine raketa u srijedu na jug Izraela, ali nije bilo ljudskih žrtava.

Izraelska vojska je saopćila da je to najveća baražna paljba raketa od 2012. godine kada je vojska pokrenula osmodnevnu zračnu kampanju u Gazi koja je imala za cilj da zaustavi napade.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld rekao je da je jedna raketa eksplodirala u blizini benzinske pumpe, a druga u blizini javne biblioteke, prenio je Associated Press.

Izraelska vojska je saopćila da je više od 30 raketa ispaljeno u periodu od dva sata, a tri rakete je presreo antiraketni sistem "Željezna kupola" dok su osam raketa pogodile naseljena područja. Druge su pale u prazna područja, prenio je Associated Press.

U Gazi, pobunjenici iz grupe Islamski džihad saopćili su da su ispalili 20 raketa kao bi osvetili smrt trojice svojih članova koji su poginuli u izraelskom zračnom napadu dan ranije.

Druga pobunjenička grupa iz Gaze, Odbori narodnog otpora, saopćila je da je također ispalila nekoliko raketa. Izraelski mediji javljaju da je više od 50 raketa ispaljeno.

Pobunjenici iz Gaze ispalili su na stotine raketa i minobacačkih granata na Izrael. Napadi su se smanjili nakon osmodnevne izraelske ofanzive na pobunjenike iz Gaze 2012. godine, ali raketni napadi se i dalje događaju.

Izraelske zračne snage često vrše napade na pobunjenike koji ispaljuju rakete.