Hitne mjere
199

Južnoafrička Republika od suda u Hagu zatražila da naredi Izraelu povlačenje iz Rafaha

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Južnoafrička Republika zatražila je od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da naredi Izraelu da se povuče iz Rafaha kao dio dodatnih hitnih mjera zbog rata u Gazi, saopćio je u petak vrhovni sud UN-a.

U tekućem slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, a koja optužuje Izrael za djela genocida nad Palestincima, Svjetski sud je u januaru naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih djela koja bi mogla potpasti pod Konvenciju o genocidu i da osigura da njegove trupe ne počine genocidna djela protiv Palestinaca.

U podnescima objavljenim u petak, Južnoafrička Republika traži dodatne hitne mjere u svjetlu tekuće vojne akcije u Rafi, koju naziva "posljednjim utočištem" za Palestince u Gazi.

Južnoafrička Republika zatražila je od suda da naredi da se "država Izrael odmah povuče i prekine svoju vojnu ofanzivu u guvernatu Rafah", kao i da naredi Izraelu da dopusti nesmetan pristup dužnosnicima Ujedinjenih nacija, organizacijama koje pružaju humanitarnu pomoć te novinarima i istražiteljima u Gazu.

Južnoafrička Republika je ranije tužila Izrael pred Međunarodnim sudom pravde zbog genocida u Pojasu Gaze. Međunarodni sud je prihvatio tužbu i izdao privremene mjere.

Danas je Generalna skupština UN-a izglasala rezoluciju kojom se Vijeće sigurnosti UN-a poziva da prizna Palestinu kao državu, te kojom se Palestini daju dodatna prava u okvirima UN-a.

Do sada je u napadu Izraela na Gazu ubijeno više od 34.000 Palestinaca od čega su ubjedljivo najveći broj civili. Veliki dio stanovništva gladuje zbog izraelske blokade, a ofanziva na Rafah je povećala zabrinutost za više od milion Palestinaca koji su se sklonili u posljednji grad koji Izrael nije uništio.