Mihail Gorbačev
0

"Pobjeda NATO-a u Afganistanu je nemoguća"

FENA
Mihail Gorbačev
Mihail Gorbačev
Bivši čelnik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačev upozorio je NATO da je njegova pobjeda u Afganistanu nemoguća.

Gorbačev je izjavio da SAD nemaju druge alternative osim da povuku vojnike ukoliko žele da izbjegnu drugi Vijetnam.

Kao sovjetski lider, on je povukao svoje trupe iz Afganistana prije više od 20 godina nakon desetogodišnjeg rata.

On je pohvalio predsjednika SAD-a Baracka Obamu zbog njegove odluke da počne s povlačenjem vojnika iduće godine, ali je izjavio da će se SAD boriti da se izvuku iz situacije u kakvoj su se zatekle u Afganistanu.

  • Pobjeda je nemoguća u Afganistanu. Obama je u pravu što povlači vojnike, bez obzira koliko teško to bilo, izjavio je Gorbačev u intervjuu za dopisnika BBC-a iz Moskve Stevea Rosenberga.

Kazao je da je prije nego što se Sovjetski Savez povukao iz Afganistana postignut sporazum s Iranom, Indijom, Pakistanom i SAD-om.

Nadali smo se da će Amerika ispoštovati sporazum koji smo postigli da bi Afganistan trebao biti neutralna, demokratska zemlja, koja bi imala dobre odnose sa svojim susjedima kao i sa SAD-om i SSSR-om. Amerikanci su uvijek tvrdili da podržavaju to, ali oni su istovremeno obučavali militante - iste one koji danas teroriziraju Afganistan i sve više i više Pakistan, izjavio je Gorbačev.

  • Zbog toga, za SAD će biti sve teže da se izvuče iz takve situacije. Šta je, međutim, alternativa - drugi Vijetnam? Slanje pola miliona vojnika? To ne bi funkcionisalo, kazao je on.

Najbolje što NATO može ostvariti, kazao je Gorbačev, da pomogne zemlji da ponovo stane na svoje noge i da se obnovi nakon rata.