Svijet
0

PlO će se ponovo obratiti UN-u povodom izraelskih kolonija

FENA
Saeb Erakat
Saeb Erakat
Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) saopćila je u srijedu da će se ponovo obratiti Vijeću sigurnosti UN-a povodom pitanja izraelskih kolonija.

Palestinsko vodstvo, suočeno s projektima izraelskih kolonija velikih razmjera, posebno u istočnom Jerusalemu, kao i na cijeloj Zapadnoj obali, odlučilo je da se hitno obrati Vijeću sigurnosti kako bi se zaustavili ovi projekti kojima je cilj da se onemogući rješenje za dvije države“, rekao je AFP-u palestinski pregovarač Saeb Erakat.

Izrael je nedavno učestao s najavama o izgradnji stanova u kolonijama, što je osudila međunarodna zajednica koja uzalud pokušava da oživi izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

Izraelsko ministarstvo stanovanja najavilo je 15. novembra objavljivanje tendera za izgradnju više od 800 novih stanova u dvije četvrti kolonija u okupiranom i pripojenom istočnom Jerusalemu.

Izrael je 1. novembra najavio izgradnju još 2.000 stanova u kolonijama.

Nacrt arapske rezolucije donesen 18. februara, koji osuđuje „neleganu“ kolonizaciju na okupiranim palestinskim teritorijama i zahtjeva njen prekid, nije usvojen jer je SAD stavio veto.

Ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti, među kojima Evropljani, glasale su za rezoluciju.