Svijet
27

PlayStation 4 korišten u planiranju napada na Pariz?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon izjavio je kako postoji mogućnost da je Sonyjeva konzola PlayStation 4 korištena prilikom planiranja napada u Parizu u kojima je ubijeno 129 osoba.

Naime, nakon informacija da nekoliko napadača dolazi iz Belgije, vlasti ove zemlje pokrenule su pretrese objekata i osoba, prilikom čega je pronađeno nekoliko ovakvih uređaja, prenosi IBTimes.

"PlayStation 4 je vrlo popularno komunikacijsko sredstvo raznih terorističkih grupa, s obzirom na to da je porukama razmijenjenim pomoću ove platforme veoma teško ući u trag", rekao je ministar Jambon.

Naime, osim audio i pisanih poruka, teroristi mogu komunicirati i na razne druge, teško uočljive načine. Primjerice u tzv. "pucačinama", teroristi mogu mecima ispisati poruke na zidovima, koje nestaju nakon nekoliko sekundi.

Poznati "zviždač" Edward Snowden je još 2013. godine izjavio da su NSA i CIA već koristile lažne naloge za online igre kao što su "World of Warcraft" i "Second Life", u strahu da terorističke mreže koriste ove virtuelne svjetove za međusobnu komunikaciju.