Pripadnik ISIL-a
58

Salah Abdeslam osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog napada u Parizu 2015. godine

V. K.
Salah Abdeslam (Foto: Twitter)
Salah Abdeslam (Foto: Twitter)
Specijalni sud u Parizu izrekao je danas presude za 20 muškaraca koji su u novembru 2015. godine izvršili teroristički napad u klubu Bataclan, a u kojem je poginulo 130 građana, prenose francuski mediji.

Ovim presudama okončano je najveće suđenje u modernoj francuskoj historiji, a koje je trajalo ukupno devet mjeseci.

Najviše pažnje izazvala je presuda za Salaha Abdeslama koji je ujedno jedini preživjeli član ISIL-a koji je izvršio napad 13. novembra 2015. godine.

"Salah Abdeslam jedini je živi i glavni optuženi pripadnik terorističke grupe te je stoga proglašen krivim za učešće u zločinačkom terorističkom poduhvatu i za ubistva koja su uslijedila iz toga", navodi Le Monde.

Prema navodima francuskih medija Abdeslam je osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez prava na žalbu.

Uoči izricanja presude prisutnima u sudu se obratio i Abdeslam koji je rekao kako nije ubica.

"Napravio sam greške, to je istina, ali nisam ubica. Ako me osudite, učinit ćete veliku nepravdu", rekao je on.

Kada je riječ o ostalim članovima terorističke skupine koji se sumnjiče za saučesništvo i druga djela, sud u Parizu im je izrekao kazne od dvije godine zatvora do doživotne kazne zatvora.

Neki od članova terorističke skupine se sumnjiče da su pripremali napade ili skrivali Abdeslama od policije. Za četvoricu pripadnika se pretpostavlja da su poginuli u Siriji, ali im je sud u Parizu sudio u odsustvu te im je izrekao doživotne kazne zatvora.

Također, zatražena je hitna istraga o tome da li su proteklih godina poginuli tokom borbi u Siriji ili se trenutno skrivaju u određenim dijelovima ove zemlje.

Osim toga, mediji u Francuskoj ističu kako su neki od članova terorističke skupine priznali da su pomagali napadačima, ali su također naglasili kako nisu bili svjesni kakav će napad skupina izvesti.