Svijet
16

"Plavi šljemovi" ubuduće čuvaju historijske znamenitosti od ratnog razaranja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što su militanti IDIL-a uništili mnoge monumente u Siriji i Iraku, UNESCO je odobrio prijedlog Italije za formiranje jedinice oružanih snaga Ujedinjenih nacija koja bi trebala štiti historijske znamenitosti od razaranja.

"Svijet ne može nijemo posmatrati beskrupolozno uništavanje zaostavštine naših predaka. 53 nacije rekle su 'NE' razaranju svjetske kulturne baštine, na način na koji to čine IDIL i slične organizacije", rekao je italijanski ministar kulture Dario Franceschini tokom obraćanja u Ujedinjenim nacijama.

Ideja je da UN-ove jedinice, poznatije kao Plavi šljemovi, ubuduće čuvaju važne historijske lokalitete koji se nalaze u ratnim zonama ili zonama prirodnih katastrofa.

Dario Franceschini pozvao je UN da odmah krene sa realizacijom ovog plana, jer kako je rekao, uskoro arheolozi više neće imati šta istraživati, a učenici i studenti šta posjetiti.

Naime, tzv. Islamska država je u junu zauzela ostatke starorimske Palmire još u maju i od tada je počelo uništavanje jednog od najvrijednijih monumenata na UNESCO-ovom spisku svjetske kulturne baštine. Osim Palmire IDIL-ovi militanti uništili su i druge monumente u Siriji i Iraku kao što su Hatra i Nimrud u Iraku, te staru asirski prijestolnicu Khorsabad.