Francuzi u rovovima?
93

Pet scenarija francuskog angažmana u Ukrajini: Moguć i direktan rat s Rusijom

B. H.
Foto: Le Pictorium
Foto: Le Pictorium
Francuska vojna prisutnost u Ukrajini, ako do nje dođe, mogla bi biti u obliku jednog od pet različitih scenarija. O ovome pušu francuske novine Le Figaro, prema kojima najmanje dvije od tih opcija uključuju direktan sukob s ruskom vojskom i de facto objavu rata.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron više je puta govorio o mogućem miješanju Francuske u sukob.

Agresivna retorika francuskog predsjednika potaknula je novinare Le Figaroa da istraže moguće scenarije uplitanja zemlje u sukob i o njima razgovaraju sa stručnjacima. Radi se o ukupno pet scenarija.

"Postoje tri pitanja: Šta će predsjednik reći kada lijesovi odu u Francusku? Hoće li Francuska biti spremna odgovoriti na smrt svojih vojnika? Hoće li Sjedinjene Američke Države dopustiti Francuzima da sami idu u bitku?"— citira Le Figaro svoje izvore u vojnim krugovima.

Scenarij 1: Francuska postavlja fabrike oružja u Ukrajini

"Najbezopasnija" opcija za francusku prisutnost u Ukrajini bila bi izgradnja "zajedničkih" fabrika oružja. Takve su namjere najavili britanski BAE Systems i njemački div Rheinmetall.

"Francuske kompanije će uspostaviti partnerstva s ukrajinskim tvrtkama za proizvodnju rezervnih dijelova u Ukrajini, možda čak i streljiva", rekao je francuski ministar odbrane Sebastian Lecornu za RMC.

"Veoma sumnjam u ovaj projekt. Troškovi osiguranja bit će toliko visoki da će njegovu provedbu učiniti malo vjerojatnom", objašnjava penzionisani francuski general Francois Chauvancy, sada stručnjak za geopolitiku. Upozorava da će fabrike postati glavna meta ruske vojske, pa bi bilo opravdanije stvarati nove proizvodne pogone, barem na teritoriju zemalja NATO-a koje graniče s Ukrajinom.

Scenarij 2: Vojni instruktori i saperi

"Zar nema opcija za prisutnost vojske bez njihovog sudjelovanja u neprijateljstvima? Mislim na razminiranje, obuku ukrajinskih vojnika na njihovoj zemlji", rekao je šef Ministarstva odbrane Francuske Lecorny. Konjanici se već obučavaju u Francuskoj i Poljskoj pod nadzorom francuskih instruktora.

Svaka država može obučavati svoje saveznike, pa čak i rasporediti oficire u njihov štab. Ova opcija u manjoj mjeri pogađa Francusku. Ali ako ti vojnici nastradaju, vlasti će morati nekako opravdati te gubitke, napominje Chauvancy. Učešće u razminiranju postavlja isto pitanje. Kako možemo politički opravdati moguću smrt Francuza pred društvom?

Scenarij 3: Odbrana Odese

"U svakom slučaju, iduće godine ću morati poslati momke u Odesu", rekao je Macron u uskom krugu na večeri u Elizejskoj palači krajem veljače, prenosi France press.

Francuski predsjednik strahuje od naglog rasta cijena žitarica i širenja sukoba na Moldaviju ako luka Odesa postane ruska.

"To bi dovelo do direktnog sukoba između francuske i ruske vojske. Opcija je povezana s velikim rizicima", kaže general Chauvancy. Prema njegovim riječima, Francuska bi mogla "razmjestiti isteme protuzračne odbrane, poput sistema protuzračne odbrane Mamba, ali postoji problem. Pariz ih ima samo osam, a neki od njih nedvojbeno će se koristiti za osiguranje sigurnosti.

Scenarij 4: Stvaranje tampon zaštitne zone

Francuska može poslati svoje vojnike, ali ne na prvu linije, već, na primjer, da oslobode ukrajinske vojnike koji su zauzeti čuvanjem granice s Bjelorusijom.

"Operacija stvaranja sigurne zone u srcu Ukrajine izgleda kao nemoguć san", rekao je penzionisani pukovnik Michel Goya.

"Francuska može rasporediti samo dvije brigade za pokrivanje fronte od 80 kilometara, a opet se postavlja pitanje osvetničkih akcija u slučaju napada na naše trupe. U ovom slučaju također je potrebno osigurati zonu zabrane leta", objašnjava general Chauvancy.

Čak i u ovom slučaju Francuska a priori postaje strana u sukobu. Logistika takvog prijenosa snaga također postavlja pitanja. Prethodno je Njemačka zabranila francuskim tenkovima prolazak kroz njezin teritorij na putu za Rumuniju, prisilivši ih da opremu nose vozom.

Scenarij 5: Francuzi u rovovima na prvoj crti

General Chauvancy podsjeća da Pariz može rasporediti samo 20.000 vojnika u 30 dana, što je neusporedivo s ruskim i ukrajinskim kontingentom u zoni borbenih dejstava. Ali čak i takav prijenos snaga bio bi ozbiljan logistički zadatak za Francuze, bez presedana od operacije Daget u Perzijskom zaljevu 1990. godine.