Svijet
0

Pervez Musharraf: Uniforma je dio moje kože

FENA
Pervez Musharraf
Pervez Musharraf
Pakistanski predsjednik, general Pervez Musharraf sugerirao je kako je nevoljan da podlegne rastućim pritiscima da napusti svoj vojni položaj dok nastoji osigurati novi mandat na mjestu šefa države, opisujući uniformu kao "dio moje kože".

Servis BBC-a na urdu jeziku javio je da je upitao Musharrafa u intervjuu obavljenom u utorak u njegovom uredu da li mu je mjesto načelnika generalštaba važnije i da li je priznao da će eventualno napustiti vojsku, prenosi AP." Kada, međutim, dođem do takve odluke, morat ću razmisliti o njoj. Uvijek sam govorio da nikada neću prekršiti ustav", navodi web site BBC Musharrafove riječi.

Musharraf je zgrabio vlast u puču u 1999. godini, osuđujući vodeće pakistanske stranke kao korumpirane i nekompetentne. On je potom progurao ustavni amandman koji ga izuzima od pravila da predsjednik istovremeno obavlja i drugu dužnost.

Opozicione stranke tvrde da to izuzeće ističe u ovoj godini i koiristile su spor oko Musharrafove smjene šefa pakistanskog pravosuđa da osnaže pozive za njegovom ostavkom.

Musharraf, koji uživa snažnu američku podršku zbog njegove pomoći u borbi protiv al-Qaide i planira da zatraži od poslanika novi petogodišnji mandat ove jeseni, još, međutim, treba da jasno objavi svoje namjere.

"Vojna uniforma postala je dio moje kože. Nosim je između 40 i 45 godina. Ona je dio mog života. Vojska je moj život i moja krv. Postao sam predsjednik sticajem okolonosti", navodi BBC njegove riječi.