Nije štedio riječi
0

Pence: Trump je bio nepromišljen, odlučio je biti dio problema i ugroziti nas sve u Capitolu

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši potpredsjednik Mike Pence rekao je da je retorika bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa bila "nepromišljena" dok je gomila njegovih pristalica upadala u Capitol u januaru prošle godine

"Mislim, predsjednikove riječi su bile nepromišljene. Bilo je jasno da je odlučio da bude dio problema", rekao je Pence za ABC u emisiji "World News Tonight".

Pence je otkrio kako je bio bijesan zbog Trumpovog tvita dok se pobuna odvijala, kada je bivši predsjednik rekao da "nije imao hrabrosti da uradi ono što je trebalo da se uradi" nakon što je odbio pritisak da ne potvrdi pobjedu predsjednika Joea Bidena.

"Okrenuo sam se svojoj kćerki, koja je stajala u blizini, i rekao sam: 'Nije potrebna hrabrost da se prekrši zakon. Potrebna je hrabrost da se poštuje zakon'", izjavio je Pence.

Bivši potpredsjednik SAD-a je zatim ponovo govorio o nepromišljenim postupcima Donalda Trumpa.

"Predsjednikove riječi su bile nepromišljene, kao i njegovi postupci. Predsjednikove riječi tog dana na skupu (prije nereda) ugrozile su mene i moju porodicu i sve u zgradi Capitola", poručio je Pence.

Trump je na kraju rekao demonstrantima da odu, ali tek nakon što je uvrijedio Pencea jer nije blokirao certifikaciju, a što je Pence napomenuo da ne može legalno učiniti i ponovio neosnovane teorije zavjere o široko rasprostranjenoj prevari na izborima 2020.

Otkako je napustio funkciju, Pence je hvalio politiku njihove administracije.