Spor između zemalja
0

Peking upozorava Obamu da se ne sastaje sa Dalaj-lamom

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina je danas saopštila da bi mogući sastanak američkog predsjednika Baracka Obame i tibetanskog duhovnog lidera Dalaj-lame naškodio povjerenju između dvije zemlje, koje su već u sporu, jer je Washington prodao oružje Tajvanu.

Kineski zvaničnik Zhu Weiqun rekao je na konferenciji za novinare da je njegova vlada protiv bilo kakvog sastanka između Obame i Dalaj-lame.

Postoje  spekulacije da će se Obama sastati sa Dalaj-lamom kada budistički sveštenik u predstojećim mjesecima posjeti SAD. Bijela kuća se nije javno izjasnila o bilo kakvoj vrsti sastanka između američkog predsjednika i Dalaj-lame.

Međutim, analitičari navode da ukoliko to bude i simbolični susret između amerikog lidera i Dalaj-lame to će izazvati nezadovoljstvo Pekinga, koji je nedavno zaprijetio uvođenjem sankcija američkim kompanijama zbog prijedloga da se Tajvanu proda naoružanje u vrijednosti 6,4 milijardi dolara.

SAD su 1979. godine preusmjerile svoje diplomatske odnose sa Tajpeja na Peking priznavajući "jednu Kinu," ali Washington i dalje ostaje najveći zaštitnik Tajvana dok je prema zakonu o odnosima sa Tajvanom iz iste godine Washington obavezan da pomogne u odbrani ostrva.

Kineske komunističke vlasti su, 1949. godine, zbacile nacionalističku vladu Kuomintanga i protjerale je na Tajvan.

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i zadržava pravo da pripoji ostrvo matici, ako to bude potrebno i silom.
Tajvan, sa više od 22 miliona stanovnika, ima jednu od najrazvijenijih privreda u Azijie i dobro naoružane oružane snage sa više od 300.000 pripadnika.