Optužbe zbog mita
8

Park Geun-Hye: Od predsjednice do zatvorenice broj 503

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Svrgnuta predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hye sada je samo zatvorenica pod rednim brojem 503 u zatvoru sa spartanskim režimom u čijoj ćeliji bi mogla ostati u nemilosti ukoliko tužioci to odluče.

Upletena u korupcijski skandal, bivša šefica države sada je u pritvorskoj samici zbog optužbi za mito, zloupotrebu položaja, prisilu i odavanje državnih tajni, piše AFP.

Sumnjiči se da je dozvolila svojoj bliskoj prijateljici Choi Soon-sil da iznuđuje novac od kompanija u zamjenu za političke usluge.

Foto: AFP
Foto: AFP

Smijenjena Park negirala je ove optužbe.

Šezdesetpetogodišnjakinja je u zatvoru dobila samicu od deset kvadratnih metara, koja je veća od prosječnih zatvorskih ćelija. Kako prenosi novinska agencija Yonhap, pozivajući se na izvore iz Ministarstva pravde, nakon kupanja, dobila je zelenu zatvorsku odoru i ćeliju broj 503, što je broj po kojem će biti poznata u vrijeme koje provede u zatvoru.

Foto: AFP
Foto: AFP

Dok su joj čuvari pokazali mjesto u kojem će boraviti, briznula je u plač.

Tužioci tek trebaju objaviti detalje formalne optužnice i nastaviti ispitivanje početkom sljedeće sedmice, najvjerovatnije posjećujući je u zatvoru. Imaju rok do 19. aprila da je ispitaju prije nego što je i zvanično optuže.

Park je, kada je izabrana 2012. godine, prikupila najveći udio glasova od bilo kojeg kandidata u demokratskoj eri svoje zemlje. Ipak, u decembru parlament je smijenio, a skandal je pokrenuo velike demonstracije Korejaca nezadovoljnih ekonomskom i socijalnom situacijom.

Foto: AFP
Foto: AFP

Kćerka pokojnog diktatora Park Chung-Heea treći je bivši lider koji je uhapšen zbog korupcije u ovoj četvrtoj po veličini azijskoj ekonomskoj sili u kojoj su politika i biznis već dugo usko povezani.

Ako bude proglašena krivom, mogla bi provesti 10 godina u zatvoru.