Svijet
110

Papa Franjo ispovjedaonicu zamijenio drvenom stolicom na trgu u Vatikanu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Vjerski čin ispovijedanja kod katolika se obavlja u posebnoj prostoriji - ispovjedaonici, ali 16 tinejdžera iz Italije ispovjedilo se na Trgu sv. Petra sjedeći na običnoj stolici pored pape Franje.

Mladima je data neočekivana prilika kada se papa pojavio nenajavljen na trgu u subotu ujutro. Osim pape, na trgu je bilo i 150 svećenika Vatikana koji su također ispovijedali skoro sat vremena.

Papa je učinio ovo na Dan mladih u sklopu Svete godine milosrđa koju je proglasio 13. marta 2015. godine, a trajat će do 20. novembra 2016. godine. Trodnevni događaj za mlade koji se održava u Vatikanu pod motmom "Njegovati milosrđe kao Otac" privukao je više od 70.000 tinejdžera iz Italije i cijelog svijeta.

Tjelesna djela milosrđa: gladna nahraniti, žedna napojiti, siromašna odjenuti, putnika primiti, bolesna i utamničenika pohoditi, zarobljenike i prognanike (izbjeglice) pomagati i mrtva pokopati. Duhovna djela milosrđa: dvoumna savjetovati, neuka poučiti, grešnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvredu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi i za žive i mrtve Boga moliti.

U nedjelju će mladi doći na trg kako bi prisustvovali misi koju vodi papa.