Svijet
0

Panetta: Sirija mora ostati vojno stabilna nakon odlaska Asada

FENA
Leon Panetta (Foto: Arhiv/AFP)
Leon Panetta (Foto: Arhiv/AFP)
Američki ministar za odbranu Leon Panetta izjavio je kako bi vojne snage sirijske vlade trebale opstati nakon odlaska predsjednika Bašara al - Asada, te upozorio na opasnost ponavljanja grešaka iz Iraka.

U razgovoru za televizijsku mrežu CNN za vrijeme boravka u Tunisu, Panetta je izjavio kako je za svaki mogući scenarij u Siriji nakon Asadova odlaska važno održanje stabilnosti.

"Smatram da je važno kad Asad ode, a otići će, pokušati očuvati stabilnost u toj zemlji", rekao je Panetta.

"Najbolji način da se sačuva taj oblik stabilnosti jest sačuvati koliko je moguće vojsku i policiju, kao i sigurnosne snage, i nadati se da one žele pretvorbu u demokratski oblik vlasti. To je ključno", pojasnio je Panetta.

Upitan bi li sigurnosne snage trebale ostati netaknute nakon odlaska Asada ili bi ih se trebalo raspustiti, Panetta je ustvrdio kako je "jako važno da ne učinimo iste greške kao u Iraku".

Smatra se kako je odluka administracije bivšeg američkog predsjednika Busha o raspuštanju iračkih sigurnosnih snaga ubrzo nakon savezničke invazije 2003. godine dovela do velikih žrtava u građanskom ratu u Iraku.