Po 50 godina zatvora
0

Panama: Maksimalne kazne za članove sekte koji su ubili šestero djece i trudnicu

G. M.
(Foto: Twitter)
(Foto: Twitter)
Kazna pedesetogodišnjeg zatvora izrečena je članovima panamske skete koji su 14. januara 2020. ubili šestero djece i trudnicu u obredu "istjerivanja zloduha", saopćilo je državno tužilaštvo u Panami.

"Sud je izrekao najveću moguću zatvorsku kaznu u trajanju od pedeset godina svakom od sedam optuženika", članova sekte "Novo Božije svjetlo", navodi se u saopćenju, prenosi Hina.

Ranije su još dva člana sekte osuđena na po 47 godina zatvora nakon nagodbe s tužiteljstvom, dodaje isti izvor.

Članovi su proglašeni krivima na sudu u Changuinoli, na sjeveroistoku zemlje, zbog toga što su svoje žrtve, šestero djece od godinu dana do 17 godina, pripadnika domorodačke zajednice Ngabe Bugle u El Terronu, vezali i zatukli palicama, Biblijama i mačetama, želeći iz njih "izagnati zloduha".

Trudnica, koju su nasilu dovukli u crkvu u kojoj se sekta sastajala, zatučena je pred svoje petero djece koji su i sami poslije ubijeni i pred šestom žrtvom, također maloljetnikom, u prisustvu svih članova sekte.

Svjedoci pokolja, i sami povrijeđeni, pobjegli su i pozvali policiju. Policija je nakon dolaska pronašla u crkvi petnaestak osoba koje su ondje bile zatočene, među njima nekoliko djece.

Tokom istrage pronađena su tijela žrtava koje su bile vezane i u uznapredovalom stadiju raspadanja, u zajedničkoj grobnici na sat hoda od mjesta zločina.